Home     Kalaha inklap bordspel -Walnotenhout
Kalaha inklap bordspel -Walnotenhout

Kalaha inklap bordspel  -Walnotenhout


Kalaha inklap bordspel -WalnotenhoutDoel van het spel Kalaha, ook bekend onder de naam Mancala het Afrikaans stenen spel.

Degene die aan het einde van het spel de meeste stenen in zijn grote kom, hierna
kalaha genoemd, heeft verzameld, is de winnaar.

De spelregels Kalaha
Leg het spelbord dwars tussen de twee spelers in.

Vul alle kommetjes met elk 4 stenen . De twee  kalaha’s blijven in het begin leeg. De kalaha rechts van een speler behoort aan die speler toe.Er wordt geloot wie mag beginnen.De speler  kiest aan zijn kant een van de zes kommetjes , haalt alle stenen eruit en legt deze stenen een voor een tegen de richting van de wijzers van de klok in de hierna  volgende kommetjes. Er wordt steeds maar een steen in een kommetje gelegd.

Wanneer de speler bij het afleggen van de stenen bij zijn eigen kalaha komt, wordt ook hier een steen in gelegd.  Wanneer de spel er nog stenen over heeft, worden deze aan de kant van de tegenstander opnieuw een voor een geplaatst. Wanneer de speler zoveel stenen over heeft dat hij tot aan de kalaha van de tegenstander stenen kan neerleggen, mag hij hier geen steen plaatsen en gaat hij door aan zijn eigen kant.De stenen die in de kalaha’s liggen, worden niet meer gepakt. Let op: De laatste steen heeft twee belangrijke betekenissen:

Wanneer de laatste steen tijdens deze beurt in de eigen kalaha terechtkomt, krijgt deze speler nog een beurt. Dat kan zich ook meerdere keren herhalen. Wanneer de laatste steen in een leeg kommetje aan de eigen kant  terechtkomt, mogen deze steen en alle stenen uit het tegenoverliggende kommetje van de tegenstander worden gepakt en in de eigen kalaha worden gelegd. Hiermee is de beurt van de speler over en is de tegenstander aan de beurt. Wanneer het tegenoverliggende kommetje leeg is, blijft de laatste steen in het kommetje en is de beurt over.

Zo eindigt het het spel Kalaha:
Het Kalaha spel is over zodra aan een kant alle zes kommetjes leeg zijn. Let op: Wanneer de speler tegenover nog stenen in zijn kommetjes heeft, mag hij alle stenen in zijn eigen kalaha leggen. Nu pas worden de verzamelde stenen in de kalaha geteld. De speler die de meeste stenen in zijn kalaha heeft verzameld, heeft gewonnen. ,


€ 27.95

Ja, Levertijd - 1- 2 werkdagenArtikelcode: PHI-3127

 

Leeftijd: 6-99 jaar
Aantal spelers:2
Speelduur: 15 minjuten
Uitgever
Philos Games
Materiaal:
Walnotenhout
Afmeting
490 x 125 x 20 mm.

Taal
Engels /Frans / Duits

EAN
4014156031272

.